Waarom duurzaam scheren?

Plastic wegwerpscheermesjes; de laatste jaren gebruiken mensen ze steeds meer. Na zo'n vijf à zeven keer scheren, vindt zo'n mesje zijn weg gemiddeld al naar de prullenbak. Het mesje is dan al redelijk bot en je kunt er niet meer goed mee scheren. Maar er zijn ook mensen die ze al na één keer scheren weggooien! Al die weggegooide plastic wegwerpmesjes dragen bij aan een enorme wereldwijde vervuiling. Totaal niet een duurzame manier van scheren dus! Het gaat dan ook om miljoenen stuks die op jaarbasis zo de prullenbak in worden gegooid. In de VS gaat het zelfs om twee miljard stuks per jaar!

Kortom: die wegwerpscheermes is dus een behoorlijke vervuiler die je in huis haalt. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle onnodige plastic verpakking die er om al die mesjes zitten. Dit kan beter! Hoe kunnen wij op een duurzame manier scheren? 

Terug naar vroeger!

Vroeger was scheren een kunst die je als man van je vader leerde of iets wat je uitgebreid bij de barbier liet doen. De ouderwetse kapper en barbier maakten dan ook allebei gebruik van een klassiek open scheermes. Zo'n mes is lang, vlijmscherp en kan na gebruik weer terug in de schede worden geklapt. De kapper, barbier of de traditionele man moest er zelf voor zorgen dat het mesje scherp bleef door het te slijpen. Op deze manier hoefde er bij zo'n klassiek open scheermes dus niets weggegooid te worden! Duurzaam scheren was vroeger dus gewoon de norm!

Het open scheermes

Er zijn tegenwoordig niet alleen de klassiek open scheermessen die je zelf, of door iemand anders moet laten slijpen. Er zijn nu ook open scheermesjes met verwisselbare mesjes: de safety razors. Deze mesjes zijn er voor de mensen die geen zin of tijd hebben om het mesje van het klassieke open scheermes te slijpen. Hierbij zijn dus alleen de ijzeren blades verwisselbaar en hoef je dus alsnog niets weg te gooien! Bij beide scheermesjes geen plastic waste dus!

Schuim zonder scheerschuim!

Er valt naast alle wegwerpscheermesjes ook wat te zeggen over alle bussen met scheerschuim die worden gebruikt bij het scheren. Daar bestaan ook alternatieven voor! Om helemaal in het ouderwetse en authentieke scheer gevoel te komen, kun je kiezen voor een scheerkwast en scheerzeep. Met de kwast klop je de zeep op tot een scheerschuim. Maar met alleen de scheerzeep of een andere zachte schuimende zeep kom je ook al een heel eind. Zo verkoopt Happy Soaps een plasticvrije vervanger voor scheerschuim, scheergel of scheerzeep! Het scheerschuim van Happy Soaps heeft natuurlijke ingrediënten, is erg verzorgend, pH-neutraal en heeft een heerlijke geur! Het is helemaal 100% (micro)plasticvrij, vegan, vrij van palmolie en handgemaakt in Nederland. Duurzamer kan dus bijna niet!

Voordelen van duurzaam scheren

Geld besparen!

Eigenlijk zijn wegwerpscheermesjes gewoon weggegooid geld. Elke keer moet je ze weer opnieuw aanschaffen. Naast dat plastic wegwerpscheermesjes erg slecht zijn voor het milieu, is het dus ook slecht voor je portemonnee! Bedrijven zoals Gilette zijn groot geworden omdat ze de houder voor vrijwel niets aanboden en de mesjes ontzettend prijzig maakten. Bij een klassiek open scheermes en safety razor is dat helemaal andersom. Bij een klassiek open scheermes hoef je maar één keer te investeren in de houder, daarna hoef je nauwelijks nog geld uit te geven. Het mesje gaat namelijk een leven lang mee. Hetzelfde geldt voor de safety razors. Deze zijn gemaakt van koolstofstaal van medische kwaliteit. Dit maakt het mes zeer scherp. Het wordt daardoor niet gemakkelijk bot door herhaaldelijk scheren. Je zal de mesjes dus veel minder vaak hoeven te vervangen dan bij wegwerpscheermesjes. Dat zal op den duur veel geld én plastic besparen!

Authentieke scheerbeleving

Eerder kwam al naar voren dat vroeger scheren werd gezien als een hele beleving. Je liet het uitgebreid doen bij de kapper of barbier en waren mannen er veel meer mee bezig dan tegenwoordig. Scheren is nu iets dat je ’s ochtends nog even snel doet omdat je vanmiddag een presentatie hebt. Dat is jammer! Door de wegwerpmentaliteit, krijgt de man van vandaag totaal niet meer de sfeer die mannen vroeger rondom het scheren kregen.

Door het scheren met een klassiek open scheermes, krijg je echt dat authentieke gevoel van vroeger terug! Een open scheermes gebruiken, betekent even lekker de tijd voor jezelf nemen. Het hoeft niet meer vluchtig gedaan te worden, het is een ontspannende ervaring op zichzelf waar best de tijd voor genomen mag worden. Het neemt dan wel iets meer tijd in beslag om te scheren met een klassiek scheermes, maar het eindresultaat en de sfeerbeleving zijn er zeker naar!

Nog nooit zo'n gladde huid zonder bultjes!

Veel mensen bang zijn dat een klassiek open scheermes of een safety razor je veel sneetjes, bultjes, wondjes of andere narigheden bezorgen. Ze denken dat meerbladige mesjes veiliger zijn en je jezelf daar minder snel mee snijdt.  Maar het is juist andersom! In de praktijk scheert één superscherp mes (zoals in een klassiek open scheermes) echter veel beter dan deze meerbladige systemen. Dat komt niet alleen omdat de kwaliteit van het mes zelf veel hoger ligt, maar ook omdat één mes voor minder huidirritatie zorgt dan 2, 3 of 5 mesjes die over het huidoppervlak schuren. Een open scheermes scheert dan ook gladder en met minder huidirritatie. 

Betere hygiëne

De plastic scheermesjes met een verwisselbare kop houden over het algemeen veel meer bacteriën en viezigheid vast. Dat zul je vaak niet merken tijdens het gebruik omdat je de kop van het scheermesje best snel weggooit. Er blijft bij een open scheermes niet van alles achter de paar mesjes hangen, omdat je slechts gebruikmaakt van een los mesje.

Daarnaast kun je het mesje van een klassiek open scheermes een stuk makkelijker en dus beter schoonmaken! Je kunt dit het best doen door het mesje onder stromend water te houden of door hem te “wapperen” in een bakje met water. Zo haal je alle restjes zeep, huid en haar er goed af. Mocht je hardnekkige viezigheid hebben, draai de kop dan voorzichtig een beetje open zodat er meer speling is. Vervolgens maak je hem op deze manier goed schoon met water.

Ook is het aan te raden om het mesje goed te drogen. Dit doe je door het water er eerst af te schudden en daarna het mesje tegen de richting in over een handdoek heen te halen. Zo zorg jij voor de beste hygiëne van je open scheermes!

Hoe scheer je met zo'n open scheermes?

Scheren met een klassiek open scheermes is echter wel een vak apart. Vroeger beheerste elke man deze kunst tot in de vingertoppen, maar tegenwoordig is bijna elke man gewend aan het snel scheren met de wegwerpscheermesjes. Het is een vaardigheid die de moderne man zichzelf in veel gevallen weer eigen moet maken! Na een aantal keer oefenen heb je het gelukkig snel onder de knie en kun jij beginnen met duurzaam scheren! En...het eindresultaat is zeker de moeite waard! 

Stappen duurzaam scheren:

Stap 1: Dep je gezicht voor het scheren eerst met een warme, vochtige doek om de poriën van je gezichtshuid te openen.

Stap 2: Zeep je gezicht in met een scheerkwast en scheerzeep en laat dit enige tijd inwerken.

Stap 3: Begin met scheren.

Stap 4: Scheer aanvankelijk in de richting van de baardharen mee en trek de huid strak tijdens het scheren.

Stap 5: Herhaal deze stappen vervolgens, maar ga nu tegen de baardgroeirichting in voor een nog gladder resultaat. 

Stap 6: Was de zeepresten van het gezicht. Droog het gezicht even af.

Stap 7: Gebruik wel of geen aftershave. Dit is een persoonlijke voorkeur. Mocht je geen aftershave kunnen verdragen omdat er alcohol in zit, dan zijn er ook een hoop andere producten te koop. Je kunt dan kiezen voor een lekkere crème of balsem. Als je ook dit niet wilt of kunt gebruiken, kun je het gezicht ook nog even nawassen met koud water zodat de poriën zich sluiten. 

Hoelang gaat een open scheermes mee?

Door het goed schoonmaken van je mesjes, kan een klassiek open scheermes een leven lang meegaan! Bij een safety razor wordt door het goed schoonmaken de levensduur van de verwisselbare mesjes ook verlengt. Dat bevordert weer het duurzaam scheren!

Je zult in ieder geval zien dat met het scheren door middel van een klassiek open scheermes of een safety razor, je een stuk minder vaak je mesjes hoeft te verwisselen dan met een wegwerpscheermes. Met een klassiek open scheermes hoef je helemaal niet je mesje te laten vervangen. Bij een mes die gemaakt is van koolstofstaal hoeft het mes ook minder vaak geslepen te worden dan bij een mes die is gemaakt van roestvrijstaal of andere soorten staal uit het verleden. Hierdoor blijft het mes maandenlang scheerklaar als het op de juiste manier wordt behandeld. 

Bij een safety razor hoef je ook veel minder frequent de mesjes te verwisselen dan bij de plastic wegwerpvarianten. In tegenstelling tot de safety razors zijn deze mesjes gemaakt voor kortstondig gebruik en kunnen daarom gemakkelijk worden weggegooid.